Machine Vision Solutions

Projecten

 • English
 • Nederlands
 • Projecten

  Bekijk hieronder enkele van onze gerealiseerde projecten.

  Wilt u meer informatie? Kunnen wij met u meedenken over een vision oplossing voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een oriënterend gesprek

  Inline oppervlaktecontrole
  Assemblage controle
  Inspectiemachine voor het controleren van spuitgietproducten
  OCR op stalen coils
  Controle afdichting
  Controle preforms
  Controle stansdelen
  Identificatie en kwaliteitscontrole doppen

  Inline oppervlaktecontrole

  Bij de oplevering van een automatische stapel- en palletiseerunit bij een zaaglijn voor isolerende beplating werd ons gevraagd mee te denken over een geautomatiseerde kwaliteitscontrole. Het resultaat was een opstelling met twee high resolution (hi-res) Cognex Insight camera’s. Deze kijken tegen de onderzijde van de plaat aan voordat deze op maat wordt gezaagd. Met een speciaal ontwikkelde lichtbron kunnen specifieke fouten in de platen contrastrijk zichtbaar gemaakt worden ten opzichte van de omgeving.

  Met een encodersignaal worden de beelden vervolgens getimed en doorgerekend naar de zaagpositie ca. 10 meter verderop. Indien een fout is geconstateerd wordt dat deel er uitgezaagd en automatisch uit het transport gehaald zodat alleen goedgekeurde platen naar de stapelaar gaan.

  Na het afronden van dit project heeft de klant geen klachten meer ontvangen van klanten met betrekking tot zichtbare fouten op de platen.

  Assemblage controle

  Voor een assemblage lijn waar kunststof delen automatisch worden gemonteerd was een controle nodig aan het einde van de lijn op een juiste montage. Een voorwaarde was wel dat er genoeg ruimte op de lijn bleef voor de operator. De oplossing was het monteren van 3 hoge resolutie Cognex camera’s op 1 meter afstand. Met speciaal ontwikkelde infrarood verlichting is gezorgd dat de kleur van het product geen invloed heeft op de beelden die de camera’s nemen.

  Om het proces aan de lijn te visualiseren is gebruik gemaakt van de Cognex Vision View software module. Dit is een flexibele interface voor het inleren nieuwe producten en het aanpassen van tolerantie zodat bij wisselende producten snel een aanpassing gedaan kan worden in de controle.

  Inspectiemachine voor het controleren van spuitgietproducten

  De vraag was een complete inspectiemachine die gekoppeld aan de spuitgietmachine de spuitgietdelen kan controleren. De gerealiseerde installatie ontvangt onderdelen via een bunkerband van de spuitgietmachine. Door middel van trilkommen worden de producten verenkeld op 2 sporen op een transportband.

  De rondom controle van de producten vindt vervolgens plaats met 3 Cognex camera’s voorzien van telecentrische optiek en verlichting. Afgekeurde producten worden uit het transport gehaald en goedgekeurde producten in dozen verwerkt. De machine heeft een capaciteit van maximaal 5 producten per seconde en is operationeel gedurende 6 uur. De machine heeft een eigen ontwikkelde intuïtieve interface die de operator in staat stelt om snel tussen de 4 verschillende producten te schakelen die met de machine worden gecontroleerd.

  OCR op stalen coils

  Direct na het warmwalsen van stalen coils worden deze door middel van een robot voorzien van een codering, roldiameters variëren van 500mm tot 2200mm. Deze coils worden vanuit een buitenopslag voor een volgende bewerking in de lijn geplaatst. Op twee momenten wordt de aangebrachte codering uitgelezen om de juiste volgorde te controleren.

  1. Bij binnenkomst onder een overkapping. Hier kan de zon direct in schijnen en er wordt dag en nacht gewerkt.
  2. In een overdekte hal met meer constante lichtomstandigheden.

  Hiervoor is een speciale verlichting ontwikkeld die met de sterk variërende lichtomstandigheden kan omgaan. Twee hoge resolutie Cognex camera’s traceren en lezen de codes uit. De camera’s communiceren via PROFINET met een PLC.

  Controle afdichting

  Op deze productielijn wordt een kunststof dop in 2 componenten gespoten. Het flexibele afdichtingmateriaal is voorzien van een UV tracker die met een speciale UV lichtbron wordt belicht. Wij zijn benaderd voor het bedenken van een oplossing voor de controle van deze afdichting.

  Een robot beweegt met 800 mm per sec de 48-voudige grijper voor de camera’s langs. De 3 hoge resolutie Cognex camera’s zijn voorzien van speciale filters waardoor alleen de afdichting zichtbaar is. Zo worden afwijkingen contrastrijk zichtbaar gemaakt. Per holte in de grijper worden statistieken bijgehouden en de afkeurbeelden worden in een database opgeslagen.

  Controle preforms

  Bij de assemblage van dubbelwandige preforms moesten er tegelijkertijd twee controles worden uitgevoerd. De preforms worden voorzien van een lijmlaag die op aanwezigheid, dikte, hoogte en positie moet worden gecontroleerd. Daarnaast moet het aangebrachte patroon van vloeistof worden gecontroleerd op aanwezigheid, densiteit en hoogte. Dit alles terwijl het product roteert.

  Voor de twee verschillende controles worden aparte camera’s gebruikt. Doordat zij gebruik maken van verschillende golflengtes van licht en filters, beïnvloeden de verschillenden metingen elkaar niet.

  Controle stansdelen

  Voor de controle van stansdelen hebben wij een inspectie unit opgeleverd die direct gekoppeld kon worden aan de machine in een veeleisende omgeving met trillingen en olienevel. De hoge resolutie camera controleert de geometrie van de stansdelen om fouten te signaleren als gevolg van onder andere slijtage van het gereedschap.

  De metingen moet op een 100ste van een millimeter nauwkeurig zijn. De metingen worden in meetrapporten automatisch per batch opgeslagen. De inspectie unit heeft een capaciteit van vier slagen per seconde.

  Identificatie en kwaliteitscontrole doppen

  Vanuit verschillende spuitgietmachines komen doppen samen om te worden voorzien van een inlage. Na het aanbrengen van deze inlage worden de doppen per batch onder 2 camera’s doorgevoerd. De camera’s controleren aan de hand van een speciale markering de oorsprong (matrijs nr.) van het product om direct daarna te sorteren in dozen. Tevens wordt gecontroleerd of de inlage op juiste is aangebracht.

  Het systeem werkt met twee high speed Cognex camera’s voorzien van recept instelbare RGB verlichting. De inspectie en controle gaat met een snelheid van 10 doppen per seconde.

  Afrikalaan 19-23
  5232 BD ‘s-Hertogenbosch
  Nederland
  T +31 (0)73 639 16 39
  E info@isotron.eu

  Algemene voorwaarden - Privacy verklaring